raw_LINKHAUS 1_1

LINKHAUS

Wichita, KS_ Built project

Within one month of graduation, Adam and Rebekah Wagoner received this commission and formed [RAW] design firm.  They were the primary designers and responsible for carrying the whole project from concept through construction.  In addition to the building they were also involved with the development of the brand, Linkhaus, through furniture, graphics, signage, and marketing.

 

This project is a new restaurant concept for Wichita. A gourmet hot dog place that seats 120, about 3500 square feet, includes a bar area and a drive thru, and creates a flexible space that can adapt throughout the day to the needs of its varied clientele.

The concept became a hybrid restaurant, fusing the ideas of fast food, destination dining, and bar atmosphere. These three distinct aspects translated literally into the parti diagram for the building. One box forms the bar area, one box forms the kitchen and drive thru, and the void in between becomes the main dinning space.

The two boxes were placed on the site, creating a void space in between, enclosed with glass. This “void” allows the street traffic on the north to see straight through the building to the beautified retention pond on the south, as well as offering an openness and honesty about the interior space.

 

The massing layout of these boxes provided excellent potential for the development of passive heating and cooling systems. On the south facade, a light shelf was hung at an intentional height and angle to prevent the harsh summer sun from ever touching the interior space. Yet during the cold winter months, the sun stretches far into the interior space, warming the thermal mass of the concrete floor and tables. The exterior walls are constructed from Structurally Insulated Panels (SIPs) which provide extremely air tight construction and excellent insulation. Additional sustainable features include radiant heat flooring, natural ventilation, LED light fixtures, sun tubes, and xeriscaping.

raw_LINKHAUS 1_21

 

raw_LINKHAUS-1_25

 

 

raw_LINKHAUS-1_27

The bar area has a 14’ long sliding glass-panel door that controls the level of privacy desired. This room can double as a meeting room or private dining area during slow times, or the whole door can be opened to connect both spaces.

 

raw_LINKHAUS-1_26

Considering the typology of bars and fast food restaurants, the aim was to create simply constructed boxes with a thin layer of branding, decorated sheds. These boxes were wrapped in an adhesive vinyl graphic, which allows the entire image of the building to be flexible. The wrap can be changed out as often as necessary, to accommodate new seasons, specials, or local events.

 

"This is where we put our trash"
“This is where we put our trash”

RAWs design work did not stop with the building, but continued into the furniture, graphics, marketing, and signage, creating a holistic identity for the new franchise.

photos by: aus10 photography

2 thoughts on “LINKHAUS

  1. Guys, this is very cool! It is good to see that you’re putting everything I taught you at Helix to good use. There must have been a lot of paper folding involved in the project? and i love the hot dog parti. hot dogs are one of my favorite food groups, will have to check it out next time I’m in ta-town.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *